Иран е премахнал ядрото от реакторa за тежка вода „Арак”. Инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще посетят обекта в четвъртък, за да потвърдят дали са изпълнени мерките, заложени в сключеното между Техеран и световните сили споразумение за атомната програма на Ислямската република.

Това съобщава говорителят на Организацията за атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди, цитиран от държавната медия на страната, предаде Ройтерс.

Ядрото на реактора „Арак” е премахнато...и инспектори на МААЕ ще посеят мястото, за да проверят и да докладват на организацията...Ние сме готови да приложим споразумението, добави говорителят.

Стъпката приближава Иран до изпълнение на основните точки от споразумението, сключено в средата на 2015 година, както и до отмяна на международните санкции, наложени от международната общност.

Реакторът имаше възможностите да произвежда плутоний - един от основните спорове в преговорите между Иран и световните сили преди да бъде сключено споразумението.

Според сключената през юли 2015 година сделка реакторът трябва да бъде променен с чуждестранни специалисти и да се използва предимно за изследователски проекти и производство на медицински радиоактивни изотопи.