Екстремистите от ДАЕШ и бойци от паравоенната коалиция в Ирак "Хашид ал-Шааби" са блокирани в ожесточени сблъсъци близо до Мосул, близо 30 са загиналите към момента, съобщава АФП.

"Силите на Waad Allah отблъскват атака на югозапад от Мосул в пустинята Хатра", която е на около 100 километра югозападно от Мосул, съобщава говорител на "Хашид ал-Шааби".

"Хашид ал-Шааби" е група от военни помощници, формирани през 2014 г., за да подкрепят иракските редовни сили, след като ДАЕШ прекоси Северен Ирак.

В поредица от онлайн постове Waad Allah съобщават, че ДАЕШ изпраща "много атентатори самоубийци", за да атакуват силите им, но са убити 24 екстремисти, а те се изгубил 4 души.

Ирак обяви освобождението на Мосул

Ирак обяви освобождението на Мосул

Премиерът пристигна в града, за да поздрави иракските сили

Иракските сили възстановиха повече от 90% от територията, която ДАЕШ превзе през 2014 г. и екстремистите сега са ограничени до пустинните райони в провинция Анбар, граничещи със Сирия.

Въпреки поредицата поражения, ДАЕШ запазва способността си да атакува райони в Ирак, обявени преди няколко месеца за "освободени".

След като загуби Мосул през юли, ДАШ загуби и Ракка, която е "столицата" им в Сирия. 

„Ислямска държава” окончателно изгуби Ракка

„Ислямска държава” окончателно изгуби Ракка

Бойци от Сирийските демократични сили издигнаха бял флаг до сградата

"Хашид ал-Шааби" поеха района на Хатра през април тази година след оттеглянето на силите на екстремистите. Древният град Хатра в северната провинция Ниневия е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.