Дипломати провеждат извънредна среща за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, след като Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърди откритията на Великобритания, че е бил жертва на атака с химически агент, информира АФП.

Дипломатически източници разкриха, че ОЗХО провежда среща при закрити врата в централата си в Хага.

ОЗХО потвърди откритията на Лондон за Скрипал, но не посочи Русия
Обновена

ОЗХО потвърди откритията на Лондон за Скрипал, но не посочи Русия

Учени потвърдиха, че е използван нервнопаралитичен агент с "висока чистота"

Това е втората среща на Изпълнителния съвет на ОЗХО за последните три дни. Разговорите са по молба на Великобритания, която настоява да се обсъдят резултатите от разследването на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март.

След като изпрати експерти в Солсбъри да вземат проби, през миналата седмица ОЗХО излезе с доклад, в който потвърди откритията на Великобритания, че е бил използван химически агент. Но публично тя не посочи, че става въпрос за новичок, а също така и че Русия стои зад атаката.

В писмото до ОЗХО за организиране на срещата британската делегация заяви, че иска да запознае държавите със събитията.

Щателно се почистват няколко места в Солсбъри. Във вторник отвориха градското гробище, където жената и синът на Скрипал са погребани. Но девет други обекта, включително бирария и ресторант, посетени от Скрипал преди да припадне, остават затворени и работата по почистването им от новичок може да продължи няколко месеца.

В понеделник изпълнителният орган на ОЗХО проведе среща за обсъждане на рискованата мисия в сирийския град Дума, където инспектори трябва да установят дали на 7 април е била извършена химическа атака.