Палестинците затвориха училищата на Западния бряг в опит да спрат рязкото нарастване на случаите с различни варианти на COVID-19, предаде "Ройтерс".

Учебните заведения ще бъдат затворени за 12 дни. Това заяви палестинският премиер Мохамед Щайе.

Гимназиите ще бъдат освободени от затварянето, което ще започне от утре, каза Щайе в телевизионно обръщение, като добави, че новите ограничения са предизвикани от голям брой случаи на британски и южноафрикански варианти на вируса.

Отделенията за интензивно лечение за пациенти с COVID-19 са достигнали 95% заетост на Западния бряг и училищата са определени като основна причина за бързото разпространение на инфекциите, заяви Министерството на здравеопазването.

Според последни данни повече от три четвърти са заразени с британския вариант.

Световната банка заяви в доклад тази седмица, че палестинските територии имат един от най-ниските нива на тестване в Близкия изток и Северна Африка и че степента на положителност на Западния бряг е над 21%, а в Газа 29%, което показва неконтролиран разпространение на пандемията.

Западният бряг, където живеят 3,1 милиона палестинци, е отчел общо 118 519 случая на коронавирус и 1 406 смъртни случая.

Газа, където ограниченията за коронавирус постепенно бяха премахнати от януари, отчете 55 091 случая и 549 смъртни случая в рамките на 2 милиона население.

С около 32 000 дози ваксини в ръка към днешна дата, палестинците стартираха ограничени програми за ваксинация на Западния бряг и Газа този месец, започвайки със здравни работници.

Палестинската администрация (PA) очаква да получи първоначална пратка COVAX до седмици и казва, че също има сделки за доставка с Русия и производителя на лекарства AstraZeneca, въпреки че дозите идват бавно.