Най-малко двама души са загинали при силното земетресение от 7,8 по Рихтер в Нова Зеландия, съобщава Ройтерс.

Мощният трус в Нова Зеландия взе жертви, причини материални щети

Мощният трус в Нова Зеландия взе жертви, причини материални щети

Затвори училища и университети

Земетресението и стотици силни вторични труса разрушиха пътища и сгради. Земетресението доведе и до цунами. Властите предприеха мерки за евакуиране на част от жителите по източното крайбрежие.

Епицентърът на труса беше на 91 километра североизточно от Крайстчърч на Южния остров.

Цунами към Нова Зеландия след  земетресение 7,8 по Рихтер
Обновена

Цунами към Нова Зеландия след земетресение 7,8 по Рихтер

Няма информация за жертви.

"Просто пълна разруха, просто не знам (...) това е месеци работа", каза премиерът Джон Кий пред министъра на гражданската защита Гери Браунлий, след като прелетя над крайбрежния град Каикоура.

Според Кий щетите са за милиарди долари.

На места е прекъснато електрозахранването и телекомуникациите, огромни дупки са се образували по пътищата, има и свличане на скална маса, други проблеми по инфраструктурата възпрепятстват достигането до най-засегнатите райони.

Столицата Уелингтън буквално е призрачен град, тъй като е наредено на работниците да стоят настрана, докато градският съвет оценява риска.

Крайстчърч, най-големият град на Южния остров, все още се възстановява от земетресението 6,3 по Рихтер през 2011 година, когато загинаха 185 души.

От гражданската защита на страната обявиха извънредно положение в района Каикоура.

Нова Зеландия лежи върху сеизмичната тихоокеанска зона "огнен пръстен" - вулкани и тектонични разломи с дължина 40 000 километра. Около 90% от земетресенията по света се случват в този регион.