Жителите на гръцкия остров Лесбос излязоха на пореден протест срещу големия брой на мигранти на острова.

Днес на острова е обявена пълна стачка. Припомняме, кметът на острова Спирос Галинос обяви обща стачка. На острова днес стачкуват и полицаите като това цели да се привлече повече внимание към проблема с бежанците. Властите на Лесбос искат правителството да придвижи мигранти от сериозно пренаселените с острови към вътрешността на страната.

Протест на Лесбос срещу бежанците

Протест на Лесбос срещу бежанците

Около 16 000 мигранти са преместени на континента

Днес на не работят дори магазините на острова, предаде БНР. Освен това днес в Лесбос с спрян транспортът, а всички държавни учреждения са затворени.

Местните жители подкрепят кмета на острова Димитрис Галанос, който настоява незабавно да се изнесат от острова повечето бежанци и мигранти.

Към момента на острова има общо 8 500 мигранти. Лагерите са за не повече от 2 хиляди души. Съгласно решение на Европейския съюз всички пристигнали мигранти трябва да останат на Лесбос. В същото време самите бежанци не желаят да стоят в Гърция.

Сблъсъци с бежанци в Солун

Сблъсъци с бежанци в Солун

В Гърция са блокирани над 60 000 бежанци

Протестиращите гърци заявиха притеснение и от непрекъснатите сблъсъци между самите мигранти. Тази нощ на острова отново е имало ексцесии - запалени са офисите на неправителствена организация.

"Сложили сме си въжето на врата и сами ще си го махнем", заплаши Галанос правителството в южната ни съседка.