По-голямата част от турците все по-трудно се справят икономически на фона на пандемията от коронавирус, която удари и тази страна.

Това съобщи вестник Sözcü в четвъртък, позовавайки се на изследвания на университета Bahçeşehir в Истанбул.

Всеки четирима от 10 души се сблъскват с финансови затруднения по време на пандемията, според изводите на доклад, озаглавен "Опустошителното въздействие на COVID-19 върху доходите на домакинствата".

Около 38 процента от турските домакинства изпитват трудности дори при закупуването на основни хранителни продукти, се казва в доклада.

Турция с нови рекорди на заразени

Турция с нови рекорди на заразени

Това е най-голямото увеличение от 6 май

Значителна част от домакинствата смятат, че финансовите затруднения ще продължат и няма да могат да преодолеят проблемите с настоящите си спестявания, се казва в доклада.

Избухването на COVID-19 допълнително натоварва турската икономика, като много от секторите на страната принудително спират работа. Около четири милиона турци разчитат на държавна помощ, като междувременно се очаква броят на бедните да достигне 20 милиона.

Управлението на икономиката на турското правителство, което се управлява от зетя на турския президент Реджеп Ердоган Берат Албайрак, е подложено на все по-големи критики.

Турската опозиция отново призовава правителството да обмисли връщане на комендантския час, за да предотврати по-нататъшното разпространение на вируса.

Страната регистрира над 370 000 заразени и 10 100 починали.