Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че пандемията от корнавирус представлява възможност за промяна на градовете, информира ДПА.

"Градовете понесоха основната тежест на кризата - много с претоварени здравни системи, неадекватни водоснабдителни и санитарни услуги, и други предизвикателства", каза той във видеопослание и допълни, че кризата е "изобличила дълбоко вкоренени неравенства".

"Сега е времето да преосмислим и да променим урбанизирания свят...И сега е нашият шанс да се възстановим по-добре чрез изграждане на по-гъвкави, приобщаващи и устойчиви градове", призова Гутериш.

Според него отговорът срещу пандемията трябва да се заеме с неравенствата и да осигури социална кохезия, такава като гарантиране на жилища на бездомниците.

Градските райони трябва да се стремят към зелено, гъвкаво и всеобхватно икономическо възстановяване, смята той и подчерта, че градовете вече са подобрили мобилността, безопасността и качеството на въздуха със създаване на нови велоалеи и зони за пешеходци.

"С фокусиране върху високо екологична трансформация и откриване на работни места, пакетите от стимули могат да насочат растежа по гъвкав път с ниски въглеродни емисии", изтъкна Гутериш.