Папа Франциск заяви, че би искал да посети Китай, с властите на който Ватиканът току-що започна да изгражда отношения. Понтификът обяви желанието си да посети Пекин на пресконференция на борда на самолет на път от Япония, където завърши апостолското си посещение.

"Много бих искал да отида в Пекин. Обичам Китай", Франсис отговори на въпроса дали може да изчака пътуването си до тази азиатска страна.

Папа Франциск с антиядрено послание в Япония

Папа Франциск с антиядрено послание в Япония

Срещу "неморалното" използване на ядрено оръжие.

Ватикана вече започна да изгражда отношения с Китай, подписвайки споразумение преди малко повече от година за одобряването на епископите в Китай от папата. Преди това католическата църква в Китай сама назначаваше епископи, без да се консултира с Ватикана.

Светият престол е единственият европейски субект на международното право, пряко подкрепящ дипломатическите отношения с Тайван, което предизвиква остро недоволство в Пекин. Общо около 6,5 милиона католици живеят в Китай, има повече от 7 хиляди духовници и около 6 хиляди църкви, признати от Ватикана.

Папа Франциск за асоциалността на социалните мрежи

Папа Франциск за асоциалността на социалните мрежи

Социалните мрежи водят до тревожност и депресия

На меса в Тайланд, откъдето понтификът започна своето пътуване до азиатските страни, присъстваха вярващи от Китай. За посещението на папата в една или друга държава е необходима покана от властите и ръководството на местната католическа общност.

Преди това Франсис многократно заявява желанието си да посети Русия. РПЦ посочва, че "условията за папското посещение все още не са настъпили".