Десетки хиляди католически поклонници се събраха в Рим, за да видят как папа Франциск отваря „Светата врата” в базиликата „Св. Петър” за началото на извънредната юбилейна година на Милосърдието.

След месата на площад „Св. Петър” лидерът на 1.2 млрд. католици по света произнесе латинските думи: „Aperite mihi Porta Iustitiae”, което означава „Отвори ми портите на правосъдието” и вратата, която обикновено е затворена, се отворила.

Първите поклонници отишли на площада още преди зазоряване, за да намерят по-добро място, от което да наблюдават провеждането на 700-годишната традиция, натоварена религиозен символизъм.

Снимка 211753

Около 50 000 души, включително стотици кардинали, епископи и членове на религиозни ордени, се присъединили към събитието, провеждащо се при безпрецедентни мерки за сигурност заради последните терористични атаки по целия свят.

По време на месата, отслужена от папа Франциск, по бузите на много от поклонниците потекли сълзи. Други слушали в мълчаливо съзерцание или лична молитва.

Католическата традиция – отварянето на „Светата врата” в Рим, символизира поканата на църквата към вярващите да влязат и да подновят връзката си с Господ.

Юбилейната година ще продължи до 20 ноември 2016 година.