В традиционното си послание за Рождество Христово папа Франциск предупреди, че светът е станал толкова безчувствен към кризите и страданията, че те вече се случват, без да бъдат забелязани. Това предаде BBC.

Тази година главата на Католическата църква говори на открито. Хиляди вярващи католици, носещи маски, наблюдаваха на площад "Свети Петър" във Ватикана как произнася речта си от балкона на базиликата.

Папа Франциск предупреди за социалните последици от пандемията, като заяви, че има "нарастваща тенденция да се оттегляме... да спираме да полагаме усилия за другите и да правим нещата заедно".

По думите му "на международно равнище съществува риск от избягване на диалога, риск тази сложна криза да доведе до избор на кратки пътища, вместо да се тръгне по по-дългия път" за разрешаване на конфликтите.

Той посочи Сирия, Ирак и Йемен, "където една огромна трагедия, пренебрегвана от всички, продължава мълчаливо от години". Също така призова хората да не забравят за продължаващото напрежение между Израел и палестинците и за "безпрецедентната" икономическа и социална криза в Ливан.

Обръщайки се към Азия, папата помоли Бог да утеши народа на Афганистан, "който вече повече от 40 години е подложен на тежки изпитания от конфликти", и да "подкрепи народа на Мианмар, където нетърпимостта и насилието нерядко са насочени срещу християнската общност и нейните места за поклонение".

Вчера папа Франциск отбеляза Бъдни вечер с меса в базиликата, на която призова последователите си да проявяват повече състрадание към бедните и да "ценят малките неща в живота".

Папа Франциск отслужи меса за Бъдни вечер

Папа Франциск отслужи меса за Бъдни вечер

Ватикана с важно послание