Папа Франциск започна натоварено посещение в Канада в неделя, за да се извини на коренното население за злоупотреби от страна на мисионери в училищата с интернат, ключова стъпка в усилията на Католическата църква, съобщава Асошиейтд прес.

Местните групи обаче търсят повече от просто думи, докато настояват за достъп до църковните архиви, за да научат съдбата на деца, които никога не са се завърнали у дома от училищата. Те също така искат справедливост за насилниците, финансови репарации и връщане на местни артефакти, съхранявани от Ватиканските музеи.

"Това извинение потвърждава нашия опит и създава възможност за църквата да възстанови отношенията си с коренното население по целия свят", каза Великият вожд Джордж Арканд младши от Конфедерацията на Шести договор. Но той подчерта: "Това не свършва дотук - има много да се направи. Това е начало."

Едноседмичното пътуване на Франсиск, което ще го отведе до Едмънтън, Квебек Сити и накрая Икалуит, Нунавут, в далечния север - следва срещите, които той проведе през пролетта във Ватикана с делегации от първите нации, метисите и инуитите. Тези срещи завършиха с историческо извинение на 1 април за "плачевните" злоупотреби, извършени от някои католически мисионери в училищата за настаняване.

Канадското правителство призна, че физическото и сексуалното насилие са широко разпространени във финансираните от държавата християнски училища, които работят от 19-ти век до 70-те години на миналия век. Около 150 000 деца от местното население бяха взети от семействата си и принудени да посещават в опит да ги изолират от влиянието на техните домове, местни езици и култури и да ги асимилират в християнското общество на Канада.

Канадската комисия за истина и помирение през 2015 г. призова за извинение на папата да бъде доставено на канадска земя, но едва след откриването през 2021 г. на останките на около 200 деца в бившето училище Камлупс в Британска Колумбия, Ватикана се мобилизира, за да се съобрази. с искането.