Папа Бенедикт XVI, който предизвика масови протести в ислямския свят, с изказванията си от преди два месеца, направи серия помирителни жестове, по време на посещението си в Турция, кулминацията на които стана снощното му посещение на „Синята джамия", предаде Ройтерс.

Той изглеждаше успокоен и доволен, когато влезе в Катедралата „Свети дух" за литургията в края на своето четиридневно посещение в Турция.

В храма присъства и Вселенският патриарх Вартоломей I.

Папата е отбелязал, че през 1979 година предшественикът му Йоан Павел II е призовал от същото място за единство между християните и за премахване на продължилия близо хилядолетие разрив.

„Ужасяващото посещение на папата завърши с чудесна изненада"

                    в. Аскам

„При посещението си в джамията на султан Ахмед, той се обърна към Мека и се помоли като мюсюлманите"

                   в. Хюриет

В двора на катедралата Бенедикт XVI пусна на свобода няколко гълъба близо до статуята на Бенедикт XV, папа по време на Първата световна война, съобщи АП. Паметникът е издигнат в знак на почит към дейността на светия отец като благодетел за всички хора без разлика по националност или вяра.

Действията на Бенедикт - подкрепата му за присъединяването на Анкара към Европейския съюз и възхвалата на исляма като миролюбива религия, изглежда ще накарат турския народ да се успокои от напрежението, последвало речта на папата, в която той цитира думите на византийски император, които свързват исляма с насилие, коментира агенцията.