Папа Бенедикт XVI призова италианците да помогнат на нелегалните емигранти от Северна Африка.

На площада „Свети Петър" в Рим той призова властите на остров Лампедуза да осигурят обществения ред в интерес на всички жители, като не се нарушават правата на емигрантите. Бенедикт XVI призова местните жители да проявят гостоприемство.

Мощната емигрантска вълна от северна Африка заля Европа в началото на 2011 година, след като в редица северноафрикански страни избухнаха „народни въстания." Най-засегната се оказа Италия , в частност остров Лампедуза.

По-голямата част от бежанците са от Тунис, където на 14 януари, след месеци народни вълнения, падна „главата" на президента Бен Али. Не малка част от неканените гости идват от Либийската Джамахирия, където от средата на месец февруари мирните жители се надигнаха срещу над 40-годишното управление на полковник Муамар Кадафи.

По данни на италианските власти, от началото на година само от Тунис са пристигнали повече от 20 хиляди бежанци. В края на месец март италианският министър-председател Силвио Берлускони обяви план, който предвижда евакуация на емигрантите и настаняването им в други региони.