На същия ден, когато САЩ убиха иранския генерал Касем Солеймани, американците са провели друга топ секретна операция срещу висш представител на Иран в Йемен, пише "Вашингтон пост", позовавайки се на американски източници.

САЩ наложиха нови санкции на Иран
Обновена

САЩ наложиха нови санкции на Иран

В сряда по време на обръщение към нацията Тръмп съобщи, че Съединените щати ще наложат нови още по-тежки санкции

Операцията за ликвидирането на Абдул Реза Шахлаи, ключов командир на специалните сили "Кудс" към Революционната гвардия на Иран, който действа в Йемен, е завършила без успех, разкриха четирима източници от правителството на САЩ.

Неуспешната операция подсказва, че убийството на Солеймани е било част от по-мащабна операция от известното до момента.

Вестникът пише, че информацията повдига въпроси дали мисията е имала за цел да осакати ръководството на Революционната гвардия или само да предотврати непосредствена заплаха за американските интереси в региона.

Франция: Иран може да се сдобие с ядрени оръжия до 1-2 г.

Франция: Иран може да се сдобие с ядрени оръжия до 1-2 г.

Той добави, че САЩ взеха "лошо решение" с изтеглянето си от сделката

Американските военни операции в Йемен, където гражданска война предизвика най-голямата хуманитарна катастрофа в света, са проведени в пълна тайна. Източниците разказаха пред изданието, че операцията срещу Шахлаи е била високо ниво на класифицирана информация. Мнозина отказват да разкрият подробности, освен че операцията не е била успешна.

Високопоставен представител заявил пред вестника, че двата удара са извършени по едно и също време, но Вашингтон не е разкрил мисията за ликвидирането на Шахлаи, защото не е осъществена по план. Източникът допълни, че Шахлаи може да бъде убит в бъдеще, но двете страни показаха интерес за деескалация на кризата.

Във вторник Иран изстреля повече от дузина балистични ракети към бази в Ирак с американски войници. Нападението беше в отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад.