Новите заплахи на САЩ да наложат мита върху определени френски продукти са лошо нещо за световната икономика и Франция разчита на солидарността на европейските си партньори за отговор.

Така коментира френският финансов министър Бруно льо Мер съобщението на Белия дом, че може да наложи мита до 100% върху 2,4 милиарда долара внос на френско шампанско, сирене и други луксозни стоки, предаде "Ройтерс".

"Не искаме да има никакви нови санкции. Между съюзници ние не трябва да имаме политика на санкции, лошо е за икономиката", коментира министърът на брифинг в Министерството на финансите на Франция.

"Ние сме подготвени да приемем решението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за дигиталния данък. Ако САЩ направят същото, край на въпроса", продължи той.

Според него заплахите на Вашингтон да наложи мита върху френски продукти са "недопустими" и ЕС е готов да отвърне.

"В случай на нови американски санкции ЕС ще бъде готов да отговори", каза Льо Мер пред радио Classique.

"Все още не сме ударили нито една държава", увери министърът.

В Лондон тази сутрин президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Франция се възползва от американските компании и че ЕС се отнася към Вашингтон много нечестно в търговията.

Франция се отцепва от НАТО след оскърбителния коментар на Макрон, вижда Доналд Тръмп

Франция се отцепва от НАТО след оскърбителния коментар на Макрон, вижда Доналд Тръмп

Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в Лондон преди двудневната среща на върха на НАТО

Франция предлага да се наложи данък от 3% върху приходите за дигитални услуги на компании, които печелят повече от 25 милиона евро на година във Франция и 750 милиона евро по света.

Проверка на търговското представителство на САЩ е установила, че данъкът не отговаря на принципите на международната данъчна политика.