Френският премиер Манюел Валс заяви, че не е съгласен с Германия относно какви мерки да се приемат за засилване на икономическия ръст в Европа и че Европейският съюз трябва да бъде в състояние да поема дълг – нещо, на което Берлин отдавна се противопоставя, цитиран от Ройтерс.

Вярвам, че трябва да се стремим към реална политика за ръст, която не може само да бъде постигната чрез конкурентоспособност”, каза Валс в реч пред Института „Жак Делор” в Париж.

Знам, че по този въпрос има сериозно неразбирателство с нашия голям германски партньор и аз съм добре с това, каза той на събитието, на което участва и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Валс също поясни, че разширяването на ЕС не трябва да продължава безкрайно и въпреки че балканските страни ще се присъединят по някое време, страните от съюза ще трябва да кажат край в крайна сметка.

Разбира се, въпросът за Турция е в съзнанието на всеки (...) лицемерието за евентуално членство на Турция трябва да спре в даден момент, каза той.