Долната камара на парламента на Австрия одобри задължително закупуване на родната къща на Адолф Хитлер, съобщава Ройтерс.

Текстът за национализирането на къщата беше одобрен късно вчера. Обаче не се споменава конкретно как ще бъде променена сградата, за да не се превърне в място за нацистки поклонения. Някои депутати гласуваха против проектозакона, аргументирайки се, че решението им е на базата на тази неяснота.

Сега проектозаконът трябва да бъде прокаран в горната камара, което се разглежда като формалност.

Преди няколко месеца вътрешното министерство на Австрия обяви, че правителството е подготвило проектозакон, който ще позволи конфискуване на родната къща на Адолф Хитлер от настоящия собственик.

Австрийските власти се опитват от 1984 г. да изкупят имота в град Браунау близо до границата с Германия, но собственикът отказва. Виена иска да сложи край на съдебен спор и да попречи на превръщането на къщата в място за нацистки поклонения.

Къщата се намира в северния град Браунау ам Ин, близо до германската граница, където нацисткият диктатор е роден през 1889 година. Тя е собственост на семейството на местна жена повече от един век.

През 1972 година правителството сключи договор за наем със собственика и превърна къщата в център за хора с увреждания, но споразумението беше прекратено преди 5 години, след като жената отказа да позволи ремонтни дейности.

На 9 април властите обявиха, че са решили да национализират имота. Той е празен от 2011 година.