Естонските депутати приеха изявление, което обявява Русия за "терористичен режим" и осъжда неотдавнашното й анексиране на четири украински територии, пише "Ал Джазира".

От 101 депутати 88 във вторник гласуваха "За", 10 отсъстваха и трима се въздържаха. Парламентът "обявява Русия за терористичен режим и Руската федерация за страна, която подкрепя тероризма", се казва в изявлението.

"Режимът на руския президент Владимир Путин със своите заплахи за ядрена атака превърна Русия в най-голямата опасност за мира както в Европа, така и в целия свят", се казва в него.

Путин, който в края на февруари изпрати войски в съседна Украйна за втори път, многократно предупреди западните страни, че всяка атака срещу Русия може да провокира ядрен отговор. Този месец руският президент също подписа закони за приемане на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, Херсон и Запорожие в Русия след референдумите, осъдени от Украйна и нейните съюзници като измама без правни последици.

Естонският парламент също така заяви, че смята за "необходимо да определи въоръжените сили на така наречените Донецка и Луганска народни републики, създадени от Руската федерация, както и частната военна компания Вагнер като терористични организации".

Парламентът в съседна Латвия обяви Русия за "държавен спонсор на тероризма" през август, обвинявайки Москва в "целенасочен геноцид срещу украинския народ". Литва прие подобна резолюция през май.

Балтийските страни, които прекараха почти пет десетилетия под съветска окупация, са сред най-твърдите поддръжници на Украйна и най-яростните критици на правителството на Путин.

Захарова реагира срещу изказване на естонския външен министър за взривяването на Кримския мост

Захарова реагира срещу изказване на естонския външен министър за взривяването на Кримския мост

Тя прави аналогия с диверсията срещу Северен поток