"Слуга на народа" на президента на Украйна Владимир Зеленски може да получи 243 места в 450-местната Върховна рада и възможност за самостоятелно сформиране на правителство. Това показват резултатите от анализ на ТАСС при 50% от обработените от ЦИК протоколи.

Партията на Зеленски печели парламентарния вот в Украйна

Партията на Зеленски печели парламентарния вот в Украйна

В парламента влизат 5 партии…

Според предварителните данни "Слуга на народа" по партийна листа може да получи 122 места в парламента, а в мажоритарните райони - 121 места. Проруската "Опозиционна платформа" може да получи съответно 44 мандата - 37 пропорционално и още 7 мажоритарно. Формацията "Европейска солидарност" на експрезидента Петро Порошенко е на трета позиция с 26 депутати. "Отечество" на експремиера Юлия Тимошенко и партия "Глас" на Светослав Вакарчук съответно могат да получат 25 и 20 места в парламента.

При 50% от обработените протоколи партията на Зеленски получава 42,45% подкрепа. В парламента влизат още четири партии. "Опозиционна платформа" получава 12,88%, "Европейска солидарност" - 8,64%, "Отечество" - 8,01% и "Глас" - 6,38 на сто.

Избирателната активност е 49,84% - най-ниската от повече от 25 г.

По-рано Зеленски заяви, че с удоволствие кани лидера на партия "Глас" Светослав Вакарчук на разговор за бъдеща коалиция. Вакарчук, който е фронтмен на рок групата "Океанът на Елза", създаде партията през месец май тази година.