Момиче на 15 години почина, след като падна, докато си правеше селфи с приятели на деветия етаж на блок в центъра на румънския град Сибиу. Разследващите прокурори заявиха, че тийнейджърката е играла на опасната игра "Син кит", предаде Нова телевизия.

Според информация на вестник "Гъндул", според прокурорите има сериозни основания да се смята, че смъртта на момичето не е инцидент, а самоубийство.

Те са установили, че девойката е инсталирала на мобилния си телефон играта "Син кит" и е публикувала във Facebook и Instagram редица съобщения, които показват преминаване през различните етапи на играта, както и изображения, правещи пряка препратка към самоубийствени актове.

Руската игра "Син кит" циркулира предимно в славяноезичните държави.
Тя има 50 нива и предполага изпълнение от участника на задачи, които получава от "надзорник" или "ментор". Този ментор дава поръченията, а участникът трябва да докаже, че ги е изпълнил, като изпрати снимка или клип. Поръченията, които се изпълняват в течение на 50 дни, се отнасят до самонараняване, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в 4:20 ч., гледане на филми или видеоклипове с ужаси, изкачване на високи сгради, мостове, изолация от обществото.

Според психолози крайната цел е играчът да изгуби вяра в себе си и да стигне до самоубийство.

Кметът на Букурещ Габриела Фиря и министърът на вътрешните работи Кармен Дан участваха в разяснителна кампания в столични училища във връзка с опасностите, на които се излагат учениците, ако играят играта "Син кит".