Вануату използва дрон за доставка на ваксини до отдалечен остров, като бебе на малък тихоокеански остров стана първият човек, на когото е дадена ваксина, доставена с дрон, съобщава UNICEF/УНИЦЕФ.

УНИЦЕФ участва в организацията на дрон, който да прелети около 40 километра в планините на Вануату, което в противен случай ще отнеме часове. Около 20% от децата във Вануату не получават важни ваксинации, защото достигането до тях е твърде трудно. (б.р. Вануату е островна държава в югозападната част на Тихия океан, разположена на островите Нови Хебриди. Архипелагът е разположен на 1750 км източно от Австралия и на 500 км от френската територия Нова Каледония, западно от Фиджи и южно от Соломоновите острови.)

Детската организация на ООН се надява, че доставката с дронове в бъдеще ще е от жизненоважно значение в отдалечените райони. "Днешният малък полет на дрон е голям скок за глобалното здраве", коментира Хенриета Фор.

Светът все още се бори да имунизира най-трудните за достигане деца, технологиите и дроновете могат да се превърнат в тази промяна, последната миля, с която може да се достигне всяко дете, допълва тя.

Дронове са използвани и преди, за доставка на лекарства, но това е първият случай в световен мащаб, в който една страна сключва договор с търговска компания за доставка на ваксини в отдалечени райони.

Изпратеният дрон пренася ваксините в кутия от стиропор с лед и термичен апарат в отдалечено село на остров Ероманго, от залива Дилон на запад от острова, до залива Кук на изток.

След това лекарството е използвано от местната медицинска сестра Мириам Нампил за ваксиниране на 13 деца и пет бременни жени.

Без дрон, заливът Кук е достъпен само пеша или с лодка - и двата варианта отнемат часове в сравнение с 25-те минути, които отнемат на дрона да стигне до селото. Медицинските консумативи трябва да се съхраняват на студено и да се превозват бързо по възможност.

"Изключително трудно е да се носят кутии за лед, за да се охладят ваксините, докато минавате през реки, скали, планини и дъжд", обяснява Нампил.

"Тъй като пътуването често е продължително и трудно, мога да отида само веднъж месечно, за да ваксинирам децата, но сега с тези дронове можем да се надяваме да достигнем много повече деца в най-отдалечените райони на острова".

Снимка 396130

Източник: UNICEF