Пациент в Холандия и друг в Белгия са потвърдени с повторно заразяване с коронавирус, съобщи във вторник нидерландският национален оператор NOS, позовавайки се на вирусолози, цитиран от "Ройтерс".

Това се случва след доклад от изследователи в Хонконг тази седмица за човек там, който се е заразил отново четири месеца и половина, след като е обявен за възстановен.

NOS цитира вирусоложката Марион Коопманс, която обяснява, че холандският пациент е по-възрастен човек с отслабена имунна система

Повторна инфекция, както в холандските, белгийските и хонконгските случаи, изисква генетично тестване на вируса както при първата, така и при втората инфекция, за да се види дали двата вируса се различават.

55% увеличение на заразените с коронавирус в Холандия

55% увеличение на заразените с коронавирус в Холандия

Продължава бързото увеличение, забелязано след облекчаване на мерките

Коопманс, съветник на холандското правителство, заяви, че се очакват повторни инфекции. "Ако някой се появи с повторна инфекция, това не ме притеснява. Но трябва да разберем дали се случва често."

Белгийският пациент има леки симптоми, но това "не е добра новина", коментира вирусолога Марк Ван Ранст.

Той обясни, че случаят показва, че антителата, които пациентът е развил по време на първото заразяване, не са били достатъчни, за да предотвратят втори случай с малко по-различния вариант на вируса.

Не е ясно дали подобни случаи са редки или има "много повече хора, които биха могли да се заразят повторно след шест или седем месеца".

Въвеждат задължителни маски на обществени места в Брюксел

Въвеждат задължителни маски на обществени места в Брюксел

Броят на новите инфекции в града достигна червената линия