Иззетият от китайските ВМС подводен дрон е "върхът на айсберга" на американското военно разузнаване в Южнокитайско море, коментира китайска държавна медия, цитирана от СиЕнЕн.

Пентагонът отбеляза след конфискуването на апарата от страна на Китай, че подводният апарат е некласифицирано оборудване, провеждащо рутинни операции. Но в коментар официалният вестник на Комунистическата партия на Китай People's Daily отбелязва, че дронът е свързан с усилията на САЩ да "сдържат" Китай.

Тръмп „разрешава” на Китай да задържи американски дрон

Тръмп „разрешава” на Китай да задържи американски дрон

Машината беше хваната в международи води

"Американската страна омаловажава действията на дрона, но истинските намерения на САЩ не могат да бъдат замаскирани", допълва изданието.

"Дронът, който се появи в Южнокитайско море, е просто върхът на айсберга на американската военна стратегия към Китай", пояснява вестникът.

Китай се съгласи да върне подводния апарат, но подробностите за предаването все още не са съгласувани, поясниха от Пентагона късно вчера.

Инцидентът идва на фона на напрежение между Китай и САЩ, след като новият президент Доналд Тръмп показа готовност да се конфронтира с Пекин.

Китай се съгласи да върне US сондата, конфискувана в Южнокитайско море

Китай се съгласи да върне US сондата, конфискувана в Южнокитайско море

Пентагонът заяви, че дронът е изпратен с научни цели и трябва да бъде върнат

Говорител на външните работи на Китай обяви, че Пекин се противопоставя на американските морски действия в региона, но не обяви, че дронът шпионира Китай.

Първо, искам да заявя, че ние категорично не одобрява думата "откраднат", тъй като това е напълно невярно, поясни говорителят.

От външното министерство на Китай също подчертаха, цитирано от Ройтерс, че военните на двете страни водят "безпрепятствени" разговори за връщането на дрона.

Китайски военни „отвлякоха” американски подводен дрон

Китайски военни „отвлякоха” американски подводен дрон

Намерили го в международни води

Дронът беше иззет от Китай в четвъртък до крайбрежието на Филипините.

Доналд Тръмп се закани да заеме по-агресивна позиция спрямо Китай в икономическите и военни политики.