В началото на седмицата американският президент Доналд Тръмп подписа новия законопроект за бюджета за отбрана на Щатите, който трябва да влезе в сила през 2019 година. С одобрения от Конгреса Закон за националната отбрана (NDAA) Щатите ще направят едни от най-мащабните разходи в тази сфера в историята си.

"NCAA е най-значителната инвестиция в нашата армия и за военните ни в модерната история", заяви държавният глава в понеделник. "Ние ще засилим нашата отбрана, както никога досега", допълни Тръмп.

Според документа през следващата година Вашингтон ще изхарчи 717 милиарда долара за отбрана, като с най-голямата част от тях - 616,9 милиарда долара, ще разполага Пентагонът.

69 милиарда долара от бюджета ще бъдат за финансиране на дейности извън Щатите. Част от тази сума ще бъде насочена към базите на САЩ и НАТО в Европа, включително към България и региона.

Според разчета 5,2 милиона долара ще бъдат вложени във военната база "Ново село" у нас, които ще бъдат използвани за склад за съхранение на муниции, показва справка на Money.bg в NDAA. Бюджетът, отделен за България, е най-малкият в сравнение с планираните разходи в другите държави в региона и в Западна Европа.

Най-голяма сума в Източна Европа ще получи Полша - общо над 144 милиона долара. 87 милиона от тях ще бъдат насочени към военновъздушната база в Повидз, а останалите ще отидат за двете американски бази в Дравско Поморске и Жаган.

Военновъздушната база "Михаил Когалничеану" в Румъния ще бъде обновена с 21,6 милиона долара, а 47,8 милиона долара ще бъдат използвани за военноморската база на НАТО до град Суда на остров Крит. 

По отношение на Западна Европа най-голяма сума от предвидения бюджет ще бъде вложена във Великобритания - 185,1 милиона долара. В Германия военните разходи ще възлизат на 119 милиона долара, а Италия и Испания - съответно на 66 и 21,5 милиона долара.

От балтийските страни предвиден бюджет има само за Естония. Той е в размер на 15,7 милиона долара.

Целта на инвестициите е да бъде защитена националната сигурност на САЩ, както и да бъдат изпълнени обещанията, които страната е дала като партньор в НАТО. Те ще помогнат за засилване на отбранителните способности на партньорите в Европа, пише в одобрените текстове, както и за възпиране на руската агресия. 

От него става ясно още, че Конгресът препоръчва продължаването на съвместните учения на български и румънски войници с американските им колеги, както и да бъде подобрено сътрудничеството с Полша, включително чрез продължаващо присъствие на US сили и увеличени тренировки.

Инвестициите на армията на Съединените американски щати във военната база за съвместно ползване "Ново село" до момента възлизат на над $61 милиона. Отделно в бюджета на щатския Пентагон са предвидени и разходи за хуманитарна помощ.

В България тя се изразява в безвъзмездно ремонтиране на детски градини, училища, болници и други в региона на базата. Само за 2014 и 2015 г. те възлизат на почти $3 милиона.

Базата се намира на 70 км от пристанище Бургас и се ползва от 1962 г. В рамките на споразумение между България и САЩ на полигона се провеждат съвместни тренировки на български и американски формирования.

В базата постоянно заети са 60 души от околните села, а по време на учение персоналът от местни хора нараства в пъти.

Останалите съвместни бази в България са военновъздушните в Безмер и Граф Игнатиево и складовата база в Айтос, която има поддържаща функция към полигона "Ново село".