"Изборът на Таяни (новият президент на Европейския парламент Антонио Таяни - б.ред.) прекрои ЕП и от днес ние сме в опозиция. Сега европейските граждани имат избор - да подкрепят коалицията на властта и статуквото, или да заложат на прогресивната визия за Социална Европа".

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на партията.

АЛДЕ отхвърли искането на “Пет звезди” да се присъедини към либералите в ЕП

АЛДЕ отхвърли искането на “Пет звезди” да се присъедини към либералите в ЕП

Запазват се фундаменталните различия

Припомняме, вчера Европейският парламент избра кандидата на ЕНП Антонио Таяни за свой председател за периода 2017 - 2019 г. Новият председател беше избран при четвъртия тур от гласуването, на който се състезаваше срещу своя сънародник от левицата Джани Питела. Таяни беше подкрепен от 351 евродепутати, а Питела - от 282.

Таяни е новият председател на Европейския парламент
Обновена

Таяни е новият председател на Европейския парламент

На четвъртия тур Антонио Таяни получи 351 гласа...

"Сключената в последния момент сделка между ЕНП и либералите, по-малко от седмица след опитите на АЛДЕ за флирт с италианските популисти на Бепе Грило, както и подкрепата на европейските консерватори, осигури избора на Антонио Таяни (ЕНП, Италия) за председател на ЕП", отбеляза Станишев.

Според него с този избор е запазено статуквото.

"Формирането на този нов консервативен блок в ЕП бетонира статуквото. С това контролът върху трите основни институции на ЕС (Парламента, Комисията и Съвета) отива в ръцете на ЕНП. Очевидно отпадат и последните скрупули на десните и те напълно ще обърнат гръб на социалната справедливост, равенството и гражданските права, и ще се съсредоточат още по-маниакално в своята политика на строги ограничения", добави шефът на ПЕС.

По думите му кандидатът на социалистите Джани Питела е успял да обедини зад себе си прогресивните сили в ЕП.

"Ние, европейските социалисти, ще се изправим срещу тази нова коалиция. Няма да позволим никакви компромиси с правата и свободите на хората. Ще се борим още по-упорито за Социална Европа. Прогресивната ни визия ще продължи да звучи в ЕП, предоставяйки ясна алтернатива на десните, нео-либералите и национал-популистите", изтъкна Станишев.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) изрази разочарование от този резултат и подчерта, че Джани Питела е бил правилният избор, който е можел да осигури различна визия за ЕП като институция, която работи заедно с всички парламентарни групи за гарантиране на общо европейско бъдеще.