Повече от 2000 пасажери и екипаж бедстват на борда на круизен кораб заради малко провизии, след като Тайланд стана петата държава, която не разрешава на кораба да акостира заради опасения от коронавирус, пише "Гардиън".

Круизният кораб MS Westerdam с 2257 пасажери и екипаж е закотвен в Тайландския залив. Той няма къде да акостира, след като Япония, Тайван, Филипините, американската територия Гуам и днес Тайланд отказаха да го приемат, въпреки че на борда на кораба няма случаи на коронавирус.

Още 60 души с коронавирус на круизния кораб под карантина в Япония

Още 60 души с коронавирус на круизния кораб под карантина в Япония

Заразените на борда вече са 130

Има опасения, че корабът може да остане без храна, докато продължава да търси пристанище.

Канадецът Стивън Хансен, който е на борда на кораба Westerdam със съпругата си, разказа, че са се качили на круизния кораб на 16 януари в Сингапур и по план е трябвало да акостират в Йокохама, Япония.

Карантина на два круизни кораба с над 6000 души заради коронавирус

Карантина на два круизни кораба с над 6000 души заради коронавирус

Не е ясно дали японските здравни власти планират да изследват други пътници

Пътниците са добре, но са загрижени, каза канадецът и добави, че ако ситуацията продължи, корабът ще остане с малко храна, гориво и медикаменти.

Няма потвърдени случаи на коронавирус на борда на Westerdam, но корабът акостира в Хонконг преди по-малко от две седмици, което означава, че все още не е приключил инкубационният период от 14 дни.

На кораба има 650 пасажери от САЩ, 271 от Канада, 127 от Великобритания и 91 от Холандия, както и малък брой от Австралия, Германия, Китай и други държави.

1 113 жертви на коронавируса, над 44 000 заболели
Обновена

1 113 жертви на коронавируса, над 44 000 заболели

Непрекъснато се съобщават нови случаи в страната

Междувременно представители на японските власти съобщиха, че още 39 души на борда на круизния кораб Diamond Princess имат коронавирус. Така общият брой им достигна 174 души.

В Япония са потвърдени 203 случая, което принуди Южна Корея да посъветва гражданите си да не пътуват до Япония и други азиатски държави.

Diamond Princess, който е акостирал в Йокохама, южно от Токио, ще остане под карантина до най-малко 19 февруари, въпреки че медии съобщават, че има планове по-възрастните пасажери и тези с хронични заболявания да бъдат евакуирани.

По-късно стана ясно, че на кораба MS Westerdam, на който има 1455 пасажери и 802 души екипаж, му е позволено да акостира в Камбоджа.

От Holland America Line потвърдиха, че корабът ще акостира на пристанището в Сиануквил в четвъртък.