Пет години след трагедията в училище №1 в Беслан си спомнят жертвите.

И тази година учебните занятия ще започнат с пет дни по-късно. Тези няколко дни ще бъдат посветени на възпоменателни и траурни мероприятия по случай годишнината от атентата. Освен спомена, в Беслан е жив обаче още и страхът.

По думите на една от оцелелите заложници Лариса Сокаева пет години след трагедията жителите на града все още не се чувстват защитени.

Ние и до този момент живеем в страх, страхуваме се да ходим по улиците, за излизаме от домовете си. Целият Беслан се страхува от взрив."

На 1 септември 2004 година училище №1 в Беслан бе завладяно от 32-ма терористи, дошли от съседна Ингушетия.
Заложници се оказаха почти всички, които се намираха в училищния двор в момента на нападението - 1127 души, повечето от тях деца.

При опита на руските спецчасти да освободят заложниците загинаха 333-ма души, от които 186 деца. Ранени бяха 783-ма души, 728 от които заложници и жители на Беслан.

При операцията бяха унищожени 31 терористи. Жив остана само Нурпаши Кулаев, който бе осъден на доживотен затвор.

Пълна картина и цялата истина за нападението и операцията на руските части и до този момент няма.

Роднини на жертвите настояват, че спецчастите са действали без мисъл за цивилните и именно те носят отговорност за огромния брой жертви.

333 бели балона ще бъдат пуснати в небето, в памет на загиналите.

Тези дни в републиката се въвеждат безпрецедентни мерки за сигурност свързани и с нарасналото напрежение в последните месеци в Северен Кавказ.