Северна Корея все още не е успяла да овладее технологията за повторно използване на ракети, съобщава "Ройтерс". Този технологичен напредък ще коства поне още една или две години, въпреки че способността на страната да миниатюризира ядрени бойни глави бързо напредва, това каза зам.-министърът на отбраната на Южна Корея Сух Чо-сук.

"Не мислим, че са стигнали до този момент, но е вярно, че се приближават до него. Не можем да определим точно кога, но ще им отнеме още поне една до две години", каза Сух.

Опасността, че Северна Корея е близо до постигането на целта си - обхватът на ядреното им оръжие да обхване и континенталната част на Съединените щати - предизвика сериозно напрежението през последните месеци.

Президентът на САЩ Доналд Тръм предупреди през уикенда, че американската армия е в готовност, ако Северна Корея не действа разумно. Висши американски представители обаче заявиха, че няма непосредствен риск от ядрена война.

Сух каза, че Северна Корея вероятно ще продължи да провокира, включително и да заплашва с ядрени атаки, но не вижда голям риск Севера да участва в действителни военни конфликти.