Северна Корея може да разработва нови видове ядрено оръжие, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на изследване на вашингтонския Институт за наука и международна сигурност.

Става дума за около четири до шест нови видове оръжия. По този начин, Северна Корея, според оценката на Института, сега е създала от 13 до 21 вида оръжия, а вероятно и повече. Миналата година, изследователите оценяват броя на ядрените оръжия, разработени от Пхенян до 10-16 бройки.

Докладът на Института съобщава също за признаци на активност на мястото, където се смята, че експерти отделят на изотопи. Те могат да се използват за производството на тритий, необходими за развитието на водородна бомба. Северна Корея е по-рано обяви, че планира да се развива този вид оръжия, напомня Ройтерс.

Държавният департамент съобщи, че Северна Корея е възобновила производството на плутоний за ядрени ракети, което нарушава международните санкции. Става дума за възстановяване на завода за производство на плутоний от отработеното ядрено гориво в изследователски център ядрената в Йонбьон. Според събеседника на агенцията, отработеното гориво от реактора е взето, се оставя да се охлади и след това доставени на преработвателно предприятие, където плутоний е подготвен за ядрени тестове.

Северна Корея няма да използва ядрено оръжие, ако няма заплаха за нея, каза през май, лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун.