Те са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници разкриват неочаквани факти за могъщество, богатство и... кръвосмешение, съобщава Дойче веле.

Гробници от времето на неолита, засипани с пръст и образуващи огромни земни могили, по чийто външни контури са наредени камъни. В Ирландия има стотици такива съоръжения, някои от които са строени през четвъртото хилядолетие преди Христа, т.е. значително по-рано от египетските пирамиди.

Сред най-забележителните е гробницата Нюгрейндж северно от Дъблин, построена между 3200 и 3000-а година пр. н.е. Това означава, че съоръжението е около 500 години по-старо от световноизвестния Стоунхендж. Гробницата има диаметър 90 метра и също е обявена за част от световното културно и историческо наследство. Дългият 20 метра коридор, водещ до централната камера на съоръжението, е така проектиран, че по време на зимното слънцестоене първите лъчи на изгряващото слънце огряват свода и олтара на гробницата.

Учените спорят кой е построил монументалното съоръжение. Коренното население на Ирландия се е състояло от ловци и събирачи. Преди около 6 хиляди години обаче по тези земи отнякъде се появила нова общност - селяни-земеделци, които донесли със себе си и съвсем различна йерархична обществена структура. Вероятно не е било необходимо много дълго време, докато новодошлите напълно претопили коренното население.

Те крият тайни за власт и кръвосмешение

При проучването на различни гробници учените с изненада установили, че много от погребаните в тях имали помежду си тясна роднинска връзка. Екип под ръководството на Даниел Брадли от "Тринити Колидж" в Дъблин се захванал да направи генетично изследване. За целта били взети проби от 44 човешки останки от гробницата в Нюгрейндж и още няколко, намиращи се на около 150 километра от нея в северозападната част на острова.

Резултатите от изследването, публикувани в специализираното издание "Нейчър", говорят ясно за съществуването на династия, за която кръвосмешението е било нещо съвсем нормално. Според Лара Касиди от изследователския екип, тази династия е просъществувала най-малко 500 години. Нейни гробници има пръснати из целия остров, добавя тя. За благосъстоянието на семейството владетели можем да съдим не само по пищността на гробниците: изследвания с изотопи на човешки останки в тях доказват, че приживе погребаните в тези съоръжения са консумирали много над обичайните количества месо и животински продукти.

Генетичните проби на млад мъж, погребан в гробницата Нюгрейндж, показват, че неговите родители са били роднини от първа степен, т.е. или брат и сестра, или родител и дете.

За да се запази властта вътре в семейството

Подобни кръвосмешения са нетипични за повечето управляващи династии. Само за някои култури, например при египетските фараони и кралете на инките, се знае, че близки кръвни родственици са създавали помежду си и поколение. По този начин те са си гарантирали запазването на властта вътре в семейството.

Макар че е почти невъзможно устни предания да просъществуват повече от четири хилядолетия, в едно старо ирландско предание от 11-и век откриваме паралели с откритието от Нюгрейндж. В това предание се разказва как създателят на кралската гробница в Доут бил осигурил дневния слънчев кръговрат чрез кръвосмешение със своята сестра.

Кръвосмешението води до тежки увреждания

Забраната и дори табуизирането на кръвосмешението в редица култури има чисто медицински или генетични причини: ако близки роднини създадат дете, съществува много голяма вероятност то да се роди с тежки генетични увреждания.

Така например изследователите от "Тринити Колидж" са открили, че при погребан млад мъж в гробницата Пулнаброн в Западна Ирландия става въпрос за хромозомната аномалия тризомия 21 (три еднакви хромозоми). Тъй като тази гробница е на около 5 500 години, това е най-ранното доказателство за човек, развил Синдрома на Даун, причината за което е тризомия 21.