Почина първият руски президент Борис Елцин, съобщиха руските медии, позовавайки се на говорителя на Кремъл.

Според първоначалните информации 76-годишният бивш държавен глава е починал от "внезапно спиране на сърцето". 

Борис Елцин изкара два мандата в Кремъл, заемайки поста държавен глава в едни от най-размирните години на Руската федерация - 1991-1999 г.

Един от първите укази след избирането му за президент на РСФСР през 1991-ва е за ликвидиране на партийните организации в предприятията.

Същата година Елцин застава на страната на Горбачов в пуча срещу него, като още първия ден - качен върху БТР, обяви, че пучът е заговор срещу държавата.
Той превръща Домът на съветите (Белия дом в Москва) в център на съпротивата срещу пучистите.

В края на 1991 година - след оставката на Грбачов, Елцин получава цялата власт в Русия.

Един от най-важните моменти в президентската му кариера е секретният указ през 1994 година, с който налага конституционни норми в Чеченската република и заповедта му за навлизане на руски войски в републиката, с което се слага началото на Чеченския конфликт.

По отношение на външната политка, приоритетите на президента Елцин бяха преодоляване последиците от "студената война", признаване на Русия като суверенна страна и установяване на нови отношения с бившите съветски републики.

Световната дипломация дълго коментира близките отношения между президентите Елцин и Клинтън, което давда възможност американската страна да постигне сериозни външно-политически постижения - ликвидиране на украинското ядрено оръжие, руско съгласие за разширяване на НАТО, извеждане на руските войски от Балтика.

РЕАКЦИИ:

Минути след като световните агенции разпространиха информацията за смъртта на бившия руски президент Борис Елцин, българският външен министър заяви, че Елцин е сред руските политици със значим принос за всички огромни трансформации, настъпили в Русия и в Източна Европа в последните години. Борис Елцин беше човек, който изигра изключително важна и историческа роля в процесите на промени в Русия и в премахването на двуполюсния модел в света на противопоставяне, каза Калфин. Той имаше значителна роля за новия международен ред и новите международни отношения, добави българският външен министър.

Той бе важна фигура в руската история. Няма американец, който да забрави как той стоеше на танк пред Белия Дом опитвайки се да се съпротиви на опита за преврат , заяви секретарят по сигурността на САЩ Робърт Гейтс по време на посещението си в Москва.  

"Аз изгубих своя учител и Русия изгуби най-великия си реформатор в цялата история на страната" - Борис Березовски, руски бизнесмен.

Заслугата на Борис Елцин, е че направи от Русия важен партньор на международната общност, заяви бившият канцлер на Германия Хелмут Кол
"Никога няма да забравя изтеглянето на руските войски от Германия, за което Борис Елцин лично пое отговорността", каза Хелмут Кол.

"Борис Елцин беше една голяма личност в руската и международната политика, един смел борец за демокрация и свобода и истински приятел на Германия", се казва в съболезнователното писмо на германския канцлер Ангела Меркел.

 "Неговият принос в отношенията между Русия и Германия няма да бъде забравен. Ние винаги ще си спомняме за Борис Елцин с уважение".

Лидерите на страните от Европейския съюз изразиха съболезнованията си по повод смъртта на бившия руски президент Борис Елцин, отбелязвайки неговия "решителен принос за установяването на демокрацията и пазарната икономика в Русия", предаде АФП.
"Бяхме изключително опечалени от новината за смъртта на Борис Елцин", обяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е ротационен председател на ЕС, на пресконференция в Люксембург, където днес се провежда среща на министрите на външните работи на страните от ЕС. "Елцин направи много за развитието на отношенията между Русия и Германия, между Русия и Европейския съюз", подчерта той.