В САЩ почина Джордж Мендонса - героят от снимката "Целувка на "Таймс скуеър", която се превърна в един от символите на края на Втората световна война. "Евронюз" съобщи, че Мендонса починал от инсулт два дни преди да навърши 96 години.

На снимката "Целувка на "Таймс скуеър" е запечатан мигът, в който морякът Меноднса целува непознато момиче в порив на радост, след като президентът Хари Труман съобщава за капитулацията на Япония.

Легендарната снимка е направена на 14 август 1945 година от Алфред Айзенщад и публикува в списание Life като сцена от "V-J Day на Таймс Скуеър".

В продължение на близо половин век над 30 души претендират, че са герои на знаменития кадър. Окончателно Фридман и Мендонса са идентифицирани като морякът и момичето от снимката преди няколко години - чрез технология за лицево разпознаване.

"Мендонса живееше в жилище в Мидълтаун, Роуд Айлънд и страдаше от тежка сърдечна недостатъчност", обяснява дъщеря му Шарън Молеур. 

Медицинската сестра, чиято идентичност по-късно е потвърдена като Грета Зиммер Фридман, от Вирджиния е починала през 2016 г. на 92 години.