Легендата на бразилския футбол Пеле почина след дълга битка с рака в болница в Сао Паоло, съобщии агентът му Джо Фрага.

От ноември насам той е в болница с множество заболявания. В четвъртък дъщеря му Кели Нашименто написа възпоменание за баща си в Instagram: "Всичко, което сме, е благодарение на теб. Обичаме те безкрайно. Почивай в мир."

82-годишният трикратен носител на Световната купа, чието истинско име е Едсон Арантес до Насименто, страдаше и от проблеми със сърцето и бъбреците.

През септември 2021 г. на Пеле беше отстранен тумор на дебелото черво. Той беше приет в болница "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло на 29 ноември.

В сряда от болницата съобщиха, че ракът на дебелото му черво показва "прогресия" и той се нуждае от "по-обстойни грижи за лечение на бъбречната и сърдечната недостатъчност".

Пеле, смятан от мнозина за най-талантливия футболист, играл някога тази игра, изведе Бразилия до три световни титли през 1958, 1962 и 1970 г. Той си остава водещият бразилски голмайстор със 77 гола в 92 мача.

След победата на Аржентина на Световното първенство миналата седмица в Катар Пеле публикува в социалните мрежи снимка на отбора си, който вдига трофея, и приветства представянето на капитана Лионел Меси, изгряващата звезда на Франция Килиан Мбапе и изненадващите полуфиналисти Мароко.

"Днес футболът продължава да разказва своята история, както винаги, по един завладяващ начин", каза Пеле. "Какъв дар беше да наблюдаваме този спектакъл на бъдещето на нашия спорт."

Играчите и феновете на Бразилия в Катар също развяха на терена и извън него знамена с образа на великия футболист и пожелания за неговото възстановяване.