Починалите от рак на кожата при мъжете са се увеличили в богатите държави от 1985 г. Смъртността при жените се увеличава по-бавно и дори спада, обявиха учени на конференция за здравето в Глазгоу, информира АФП.

Причината за разликата при половете не е ясна, но доказателства подсказват, че мъжете е "по-малко вероятно да се крият от слънцето" или не обръщат внимание на предупрежденията.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията повече от 90% от случаите на меланом са в резултат на излагане на слънце или други източници на ултравиолетова радиация като солариуми.

В проучването са включени 18 държави. В осем от тях е регистрирано най-малко 50% увеличение на смъртните случаи от рак на кожата при мъжете за последните 30 г. В две държави - Ирландия и Хърватия - случаите са се удвоили. Рязък скок е регистриран в Испания и Великобритания (70%), Холандия (60%), Франция и Белгия (50%).

В САЩ, които не са включени в изследването, има увеличение на смъртните случаи от меланом при мъжете с около 25%, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Но държавите с най-голямо увеличение на тези смъртни случаи често не са тези, в които има най-много починали. Например в Австралия близо шестима на всеки 100 000 мъже са починали от меланом в периода 2013-2015 г. Това е двойно повече починали в сравнение с втората най-висока смъртност (Финландия), но само 10% увеличение за последните 30 г.

Починалите от рак на кожата сред жените в Австралия през 1985 г. са наполовина по-малко от мъжете. Отчетен е спад с 10% при жените през последните 30 г. За същия период е регистриран спад и в Австрия (9%), Чехия (16%) и Израел (23%). Малък спад има също в Румъния, Швеция и Великобритания.

Но в Холандия (58%), Ирландия (49%), Белгия (67%) и Испания (74%) е регистриран голям скок на починалите жени от рак на кожата от 1985 до 2015 г.

В Япония е най-ниският процент при мъжете и жените - съответно 0,24 и 0,18 на 100 0000.

Учените се опитват да установят дали биологични и генетични фактори също могат да са причина за рака на кожата, но до момента откритията са неубедителни.