По-малко от половината германски подводници и бойни самолети са готови за експлоатация. Това става ясно от правителствен доклад, цитиран от "Ройтерс".

Липсващи резервни части и недостатъци в качеството в момент на увеличен брой на операциите означава по-малко от половината подводници, самолети и някои други ключови оръжия на Германия са подготвени за използване, се подчертава в доклада на военното министерство от 106 страници до парламента.

В документа се говори за "незадоволителната готовност" на много ключови оръжейни системи.

Той потвърждава същината на изнесен през миналата седмица парламентарен доклад, който посочва големи, трайни пропуски във военния персонал и бойната техника.

В доклада се казва, че подготвеността се подобрява бавно, като 550 повече оръжия са достъпни през 2017 г. в сравнение с 2014 г. Но повече време и пари са необходими да се възстановят въоръжените сили след десетилетия на намаляване на разходите.

"Ще се нуждаем от значително финансиране през следващите години, така че Бундесверът да може да изпълнява мисиите и задачите, които парламентът е задал", каза военният министър Урсула фон дер Лейен пред вестник Passauer Neue Presse.

Ако одобри, евентуално новото коалиционно правителство ще получи 10 милиарда евро към бюджета за отбрана през следващите 4 г.

Германия рязко оряза парите за отбрана след края на Студената война, но започна да ги увеличава след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

В новия доклад се посочват "пропуски в качеството" на военнотранспортен самолет A400M. Само три от доставените 15 са били подготвени за използване през 2017 г. Също така само 39 от 128 изтребителя Eurofighter са били оперативни през изминалата година заради дългосрочна поддръжка вследствие на недостиг на части.

В момента Германия провежда 13 мисии в чужбина, които са за сметка на "базисни операции".