Подводницата, която е навлязла нерегламентирано  в шведски териториални води е руска и вероятно става дума за флагмана на руския флот „Дмитрий Донской", според съобщения в руски сайтове.
„Дмитрий Донской" е тежък ракетен подводен кораб със стратегическо предназначение, снабден с комплекс „Булава". Той е най-бързият от серията 941 „Акула".

На фона на дипломатичната предпазливост на официалните западни източници, в редица  рускоезични сайтове се появиха опасения, че се повтаря трагедията с „Курск".

Припомняме, на 17 октомври Швеция съобщи, че издирва чужда подводница в акваторията на Стокхолмския архипелаг.
Шведското министерство на отбраната заяви, че е засечена „подводна активност", в местните медии  се появиха публикации, че е уловен SОS-сигнал.
Официална Москва определи като „масова халюцинация" съобщенията на шведското ведомство и отрече наличието на SОS-сигнали.

Скоро след официалното съобщение на Стокхолм  се появиха информации, че става дума за руска подводница. Те останаха без коментар от шведските власти, а руска страна категорично отричаше тяхната достоверност. Москва дори излезе с версията, че става дума за холандска подводница, която беше отречена от Холандия.

Междувременно електронното издание by24.org съобщи, че Русия е изпратила свой кораб в района на издирването на „неизчезналата подводница".

„От Санкт-Петербург с максимална скорост от 14  възела излезе руският кораб за дълбоководно разузнаване „Професор Логачев", който се насочи към района на издирвателната операция." - съобщава сайтът.

В публикацията се казва, че придвижването на плавателния съд е „видяно" ясно от орбитални спътници, а маршрутът е проследен чрез съответните потребителски приложения.

Противоречията и премълчаната информация около издирания плавателен съд породиха съмнения, че  за да попречи на разкриването на истината, Москва ще пожертва екипажа и ще се повтори историята с „Курск".

Сайтът i-dela съобщи, че разполага с информация от достоверни източници, според която на моряците от  бедстващата подводница е заповядано „да не се предават живи".

В публикации по темата се посочва, че водите р района на Стокхолмския архипелаг са изключително опасни за подводни операции.

Шведските военни продължават издирвателната  операция.