Полицията в руския Хабаровск употреби груба сила, за да разпръсне протестиращите граждани, които отново се събраха в подкрепа на арестувания бивш губернатор Сергей Фургал, предаде радио "Свобода".

Две протестни акции се състояха днес в града - в сутрешните часове и вечерта.

Агенция "Интерфакс" съобщи, че на сутрешната мирна акция са задържани около 30 души. Местният журналист Андрей Пастухов съобщи пред "МБХ медиа" за 40 арестувани, сред които и координаторът на щаба на основателя на Фонда за борба с корупцията Алексей Ворсин. Припомняме, Фондът за борба с корупцията е организацията, основана от опозиционера Алексей Навални.

Около 15 часа демонстрантите са решили да построят палатков лагер. На мястото обаче е дошла полиция, която е предупредила гражданите да махнат палатките, иначе срещу тях ще бъде употребена сила. Те отказали да изпълнят нареждането, след което от сградата на местната администрация излезли служители на спецчастите и започнали силово да задържат хората и да премахват палатките. По думите на Пастухов, сред участниците в протеста има ранени, двама души са приети в болница.

Протестите в Хабаровск продължават вече три месеца. Участниците настояват за справедливост по отношение на Фургал, чийто арест определят като политическо преследване.

Бившият губернатор беше арестуван през юли. Срещу него е повдигнато обвинение за организиране на убийства на бизнесмени. Той отрича да има вина.

Привържениците на Фургал смятат, че преследването срещу него се дължи на факта, че на изборите за губернатор той победи кандидата на Кремъл.