Полицията в Германия проведе масови обиски в клиники на Червения кръст в Берлин, както и в частни домове на лекарите и служителите на болниците, съобщава lenta.ru.

Претърсени са общо 152 адреса. В операцията, която продължила няколко часа, участваха около 300 полицейски служители.

Според данните на агенция Ройтерс срещу 62 души се води разследване по подозрения за организирана измама при предоставянето на медицински услуги.

В центъра на вниманието на правоохранителните органи се оказали така наречените центрове за здравеопазване, които предлагат амбулаторно лечение, организирани в клиники на Червения кръст в Берлин.

Според следователите често били наемани неквалифицирани специалисти. В доклада за здравноосигурителните дружества, които покриват разходите за лечение на пациенти, обаче се включва сумата на разходите за услугите на професионален лекар.

Агенцията припомня, че през месец юни тази година полицията извърши проверки в три болници на Червения кръст в Берлин. Тогава бяха арестувани трима души - двама завеждащи отделения и един лекар рентгенолог.

За тях се предполага, че чрез манипулиране на финансови отчети са успели да присвоят повече от един милион евро. този случай беше определен от властите като „върха на айсберга".