Повече от половината кипърски паспорти, издадени на богати чужденци по схема в замяна на инвестиции в страната, са незаконни. Това установи проверка на комисия, назначена от правителството на Кипър, предаде "Ройтерс".

Повече от 3000 чужденци, които са инвестирали минимум 2 милиона евро, са получили кипърски паспорти между 2013 и 2019 г. Схемата е популярна сред руснаците, китайците, украинците и камбоджанците.

Програмата е прекратена миналата година след корупционен скандал, който засегна дясноцентристкото правителство на Кипър, което подкрепяше схемата преди да признае, че има сериозни проблеми.

Мирон Николатос, председател на разследващата комисия, заяви пред журналисти, че междинният им доклад включва статистика, която показва, че 51,81% от издадените на чужденци паспорти са незаконни.

Той подчерта, че някои други са в рамките на закона, но не покриват някои юридически критерии.

При "десетки" случаи комисията препоръча да се отнеме гражданството, добави Николатос, но не разкри подробности.

Докладът е предаден на главния прокурор. Разкритията не са огласени публично.

В доклада е посочена възможна наказателна, дисциплинарна и административна отговорност, която ще бъде разследвана от съответните органи, каза Николатос, който бе председател на Върховния съд до пенсионирането си през 2020 г.

Миналата година Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Кипър заради "златните паспорти".

Разследващи проверяват 2478 паспорта, издадени от 2007 до 2016 г. и още 417 до 2020 г., които се разглеждат като високо рискови.