Полски прокурори обявиха, че ще отворят ковчезите на всички загинали при катастрофата с президентския самолет при Смоленск през 2010 година, за да изследват останките, пише „Гардиън”.

Ходът най-вероятно ще задълбочи политическото разделение около разследването.

96 души загинаха, включително полският президент Лех Качински, съпругата му, шефът на централната банка, генерали и депутати, при катастрофа на президентския самолет край Смоленск, Западна Русия.

При разследването на предишното управление на центристите беше установено, че катастрофата е вследствие на пилотска грешка, но управляващата в момента полска партия „Право и справедливост”, водена от Ярослав Качински, близнак на загиналия президент, обяви, че катастрофата може да е причинена от експлозия на борда.

Ярослав Качински многократно обвинява бившия премиер Доналд Туск, който в момента ръководи Европейския съвет, че косвено е отговорен за катастрофата заради пренебрежението.

Решението на прокуратурата да бъдат ексхумирани останките на жертвите идва няколко месеца, след като правителството сля постовете на главния прокурор и правосъдното министерство, поемайки по-пряк контрол над разследването.

Според военния министър самолетът се е „разпаднал” метри преди да се удари в земята.

Въпреки че полското правителство никога не е обвинявало Русия за катастрофата, то смята, че Кремъл се е облагодетелствал от катастрофата.

Полската прокуратурата е информирала роднините на жертвите за подновеното разследване.

Шест от 9 ексхумирани тела преди време са погрешно идентифицирани, поясняват от прокуратурата. Допълва се, че е необходимо да бъдат отворени ковчезите, които са затворени от Русия, за да се потвърди самоличността им.

Катастрофата стана в близост до Катин, където тайната полиция на Сталин изби 22 хиляди полски офицери и интелектуалци през 1940 година.