Полша ще поиска от Русия всички документи, свързани с убийствата на полски офицери при Смоленск през 1940 г., съобщиха информационните агенции.

„Трябва да знаем историческата истина, затова са ни необходими документите, отнасящи се до жертвите на трагедията в Катин. Ще помолим тези документи да ни бъдат предоставени." - заяви полският военен аташе Ярослав Навротек, цитиран от агенция „Интерфакс".

Вчера, 15 юли, Навротек посети Катин с гостуващата в Русия полска делегация. Полските представители присъстваха на осветяването на храма „Възкресение Христово" на територията на мемориала на убитите полски военни.

По думите на Навротек, важно е трагедията никога да не бъде забравена, за да не се повтори.

През април главният военен прокурор на Русия - Сергей Фридински, заяви, че на полската страна е предадено „практически всичко, което може да бъде предадено". Не са предадени обаче редица документи, които руските служби определят като държавна тайна. По думите на прокурора, става дума за секретни материали, съдържащи агентурни данни.

Припомняме, през периода април-май 1940 г., в гората до Катни, служители на съветския НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи) разстрелват 22 хиляди полски граждани.
По случая беше започнато разследване, което руската главна военна прокуратура прекрати през 2004 г. Причините за това не са огласени, тъй като постановлението за прекратяване на делото е засекретено.