Полският президент Анджей Дуда обяви в четвъртък, че страната му ще изпрати четири МиГ-29 на Украйна, ставайки първият съюзник в НАТО, който доставя бойни самолети на Киев, съобщават "Ройтерс", "Дойче веле" и "Ал Джазира".

"Първо, буквално през следващите няколко дни ние ще предадем, доколкото си спомням, четири самолета на Украйна в пълна изправност", каза Дуда на пресконференция във Варшава с президента на Чешката република Петр Павел. "Останалите се подготвят и обслужват", добави той.

Полша планира да изпрати общо 12 съветски самолета, каза Дуда в четвъртък.

Дуда не каза дали други страни биха предприели същия ход, въпреки че Словакия каза, че ще изпрати МиГ-ове, които не използва, в Украйна.

В сряда говорителят на полското правителство Петр Мюлер каза, че други страни, разполагащи с МиГ, също ще ги предоставят на Украйна, но не ги назова.

Дуда каза, че военновъздушните сили на Полша ще заменят самолетите, които предоставят на Украйна, с произведени в Южна Корея изтребители FA-50 и произведени в САЩ самолети F-35.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви във вторник, че Варшава може да изпрати своите МиГ-ове до седмици, но не изясни дали има коалиция, готова да последва примера.

Военновъздушните сили на Украйна са запознати със самолетите и могат да ги управляват веднага без допълнително обучение.

Киев поиска изтребители, за да засили въздушната си мощ, тъй като войната навлезе във втората си година, но все още няма признаци, че Съединените щати или Обединеното кралство ще изпратят военни самолети.

Украинският президент Володимир Зеленски при изненадващи посещения миналия месец в Обединеното кралство, Франция и Брюксел, където се намират институциите на Европейския съюз, отправи призиви за мощна военна техника.

Той каза на британския парламент да даде на Киев "крила за свобода", като изпрати бойни самолети, за да помогне да се обърне вълната срещу руската офанзива.

В Париж Зеленски каза: "Колкото по-скоро Украйна получи тежко оръжие с голям обсег, колкото по-скоро нашите пилоти получат самолети, толкова по-скоро ще приключи тази руска агресия и ще можем да се върнем към мира в Европа".

След като си осигури обещания за стотици модерни бойни танкове, Украйна не крие факта, че би искала да получи модерни бойни самолети - като произведените в САЩ F-16, поради тяхната разрушителна мощ и глобална наличност.

Вашингтон не е направил никакви коментари дали ще даде изтребителите на Украйна или ще позволи на други страни да реекспортират собствените си самолети F-16.

Полша дава изтребители МиГ-29 на Украйна

Полша дава изтребители МиГ-29 на Украйна

Това ще се случи в следващите седмици