Полша ще оспорва мнението на Венецианската комисия за промените в Конституционния съд на централноевропейската държава. Това заяви външният министър Витолд Вашчиковски пред обществено радио, цитиран от Ройтерс.

Комисията е съставена от експерти по конституционно право към Съвета на Европа - организация за защита на човешките права.

Венецианската комисия ще излезе с мнение тази седмица след проверка на предприетите от полското правителство конституционни реформи. Според проектодокумент реформите на полското правителство по отношение на съда заплашват върховенството на закона в Полша.

Ние ще оспорваме това мнение”, обяви Вашчиковски, допълвайки, че министерството е получило чернова на позицията на комисията.

По-рано Европейската комисия обяви, че иска да види мнението на Венецианската комисия преди да излезе с оценка дали Полша се придържа към стандартите на ЕС за върховенството на закона.

Вчера допълнително се задълбочи конституционната криза в Полша, будейки притеснения по отношение на демокрацията и върховенството на закона в държавата, след като топ съдът отсъди, че реформите на правителство са незаконни.

Полското правителство прие нови законодателни промени, които доведоха до протести в страната и безпокойство сред ръководителите на ЕС.

Отношенията между Брюксел и Варшава се влошиха, откакто партия „Право и справедливост”, водена от евроскептика Ярослав Качински, се върна на власт в Полша през октомври 2015 година след 8 години в опозиция. Полският президент Анджей Дуда одобри спорни закони, които позволяват на управляващата партия да назначава ръководителите на обществените медии, а също така да избира съдии в Конституционния съд на Полша.