Първият държавен завод за производство на електрически автомобили се очаква да започне работа от 2024 г. в регион на страната, който в момента изключително много разчита на работните места в сферата на въгледобива, обявиха от производителя ElectroMobility Poland (EMP), цитиран от АФП.

Изоставайки от съседите си Чехия и Словакия в производството на електрически коли, Полша представи свои прототипи по-рано тази година. Марката се нарича Izera.

На среща с местни представители президентът на EMP Пьотр Заремба заяви, че заводът ще бъде построен в град Явожно, Силезия. Там са развити въгледобивната, енергийната, химическата и стъкларска промишленост.

Производството ще започне след три години. Планира се производство по 200 000 автомобила на година и да бъдат наети 3000 работници, докато допълнителни 12 000 работни места ще бъдат отворени от доставчици и подизпълнители.

Не се разкрива колко средства ще бъдат инвестирани за новия завод, но се очаква разходите да са около 2 милиарда злоти (450 милиона евро), докато пускането на марката Izera може да изисква до 5 милиарда злоти.

Властите обявиха, че инвестицията е важен елемент от откриването на постоянни работни места в региона, който ще изостави въглищата.

Полша в момента разчита на въглища за около 80% от електричеството и в сектора са наети около 80 000 души. Страната планира да се откаже от въглищата от 2049 г.