Крайнодесни полски активисти се събраха с други националисти до бившия концентрационен лагер "Аушвиц", за да протестират срещу полското правителство, информира АП.

Полският крайнодесен активист Пьотр Рибак и около 45 други националисти развяваха националния флаг. Те се надяват да влязат в бившия нацистки лагер, за да положат венец по повод 74 г. от освобождението на лагера на смъртта.

Снимка 402885

Източник: ЕПА

Рибак обвинява правителството, че отдава почит само на загиналите евреи и се пренебрегват убитите поляци. Но според властите Рибак греши, тъй като службите и събитията са в памет на всички загинали в лагера.

Демонстрацията е организирана на фона на засилилия се в Полша крайнодесен екстремизъм.

През 2017 г. Рибак беше осъден на три месеца затвор за изгаряне на фигура на ултраортодоксален евреин по време на антимюсюлмански протест срещу приемането на сирийски бежанци в Полша. По-късно той се защити, че фигурата е имала за цел да представи еврейско-унгарския филантроп Джордж Сорос, който подкрепя отворена европейска имигрантска политика.

Снимка 402883

Източник: ЕПА

Повече от 1,1 милиона души са убити в "Аушвиц" от нацистите.

По-рано днес бивши затворници в "Аушвиц" положиха цветя пред стена за екзекуции в лагера във връзка с годишнината и Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста.

Лагерът е освободен от съветските войски на 27 януари 1945 г.

Снимка 402882

Източник: ЕПА