Полярна мечка нападна къмпинг в понеделник в отдалечените арктически острови Шпицберген в Норвегия, ранявайки френски турист, съобщава Асошиейтед прес. Раните не са животозастрашаващи.

Жената, която не е идентифицирана, е била част от туристическа група от 25 души, които са били на къмпинг в Свеаслета, в централната част на архипелага Свалбард, който се намира на повече от 800 километра северно от норвежкия континент. Къмпингът се намираше срещу фиорд от Лонгиърбиен, основното селище в Арктическия архипелаг Шпицберген.

"Французойката получи нараняване на ръката. Произведени са изстрели по полярната мечка, която е била изплашена от района", заяви главният надзирател Стайн Олав Бредли.

Основният вестник на Арктическия архипелаг Svalbardposten съобщи, че пострадалата е жена на около 40 години.

Бредли каза, че полярната мечка е ранена. "Нашите хора на място обмислят какво да правят с нея", добави той.

Свалбард е осеян с предупреждения за полярни мечки. Посетителите, които изберат да спят на открито, получават строги предупреждения от властите, че хората трябва да носят огнестрелни оръжия. Най-малко петима души са били убити от полярни мечки от 70-те години на миналия век. За последно това се случи през 2020 г., когато беше убит 38-годишен холандец.

Приблизително 20 000-25 000 полярни мечки живеят в Арктика.

През 2015 г. полярна мечка измъкна чешки турист от палатката му, докато той и други къмпингуваха на север от Лонгиърбиен.