Съединените щати искат от Китайската комунистическа партия достъп до лабораторията на Института по вирусология на Ухан, за да определят дали новият коронавирус е възникнал там, както се твърди, обяви в петък държавният секретар на САЩ Майк Помпео пред Fox News.

Това не е политическо искане. Тук става въпрос за наука и епидемиология. Трябва да разберем какво се е случило, за да можем да намалим риска за американците и да върнем глобалната икономика в нормалното ѝ състояние. Много е важно, заяви той.

Коментарите му дойдоха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи в сряда, че администрацията му разследва дали коронавирусът е дело на лабораторията в Ухан, добавяйки, че е обсъдил проблема с китайския лидер Си Дзинпин.

"Ние правим много задълбочено проучване на тази ужасна ситуация, която се е случила", заяви Тръмп в сряда и добави в петък: "Ще разберем какво се е случило."

Здравните служители смятат, че вирусът е произлязъл от мокрите пазари в Ухан.

 Тръмп: Китай има много повече жертви на COVID-19 от оповестените

Тръмп: Китай има много повече жертви на COVID-19 от оповестените

Пекин разкри, че хиляди са починали по домовете си

Източникът на вируса остава загадка. Генерал Марк Мили, председател на Съвместното ръководство на щабовете, заяви във вторник, че проверката на американското разузнаване показва, че коронавирусът по-вероятно е възникнал по естествен начин, но той все още не може да бъде сигурен.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър направи подобни коментари в четвъртък, казвайки на NBC News за произхода на коронавируса. "Това е нещо, което наблюдаваме отблизо от известно време, но резултатите са неубедителни.", заяви той. По-голямата част от мненията в момента гласят, че е естествено, органично е", добави Еспър.

Не може да се вярва на китайските комунисти, предупреди шефът на Пентагона

Не може да се вярва на китайските комунисти, предупреди шефът на Пентагона

Те ни подвеждат, те не са прозрачни, дори от първите дни на този вирус

В съответствие с оценката на Breitbart News, Помпео посочи, че влиянието на Пекин от Световната здравна организация (СЗО), орган на Организацията на обединените нации, е помогнало на Китай да скрие тежестта на коронавируса по време на ранните етапи на вируса, ход, който позволява болестта за да се разпространи по целия свят.

Китайският авторитарен режим имаше информация, имаше данни. Вече е ясно, че Комунистическата партия на Китай и Световната здравна организация скриха тази информация от международната общност, а резултатът от това е, че сега имаме тази глобална пандемия. Ние все още страдаме от това днес, каза той.

Пекин отрече, че коронавирусът е излязъл от лабораторията на Ухан, като от своя страна обвиниха американските военни, че те внасят болестта в Китай.