Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ обмислят санкции и други ограничения за участниците в ареста на над 50 души в Хонконг, съобщава "Ройтерс". Помпео направи коментарите късно в сряда.

Хонконгската полиция арестува 53 души в акция срещу демократични активисти в сряда в рамките на най-големите репресии, откакто Китай наложи миналата година закон за сигурност, който според противниците има за цел да подтисне несъгласните в бившата британска колония.

Помпео заяви, че Вашингтон може да се насочи към икономическия и търговски офис на Хонконг в САЩ.

Той добави и че посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт ще посети Тайван. Помпео също заяви, че е "ужасен" от ареста на американски гражданин като част от репресиите в сряда и добави: "Съединените щати няма да толерират произволното задържане или тормоз на американски граждани."

Сред задържаните е и американският адвокат Джон Кланси, съобщи източник от неговата фирма. Помпео нарече арестите "напомняне за презрението на китайската комунистическа партия към собствения им народ и върховенството на закона".

"Съединените щати ще обмислят санкции и други ограничения за всички лица и образувания, участващи в извършването на това нападение над хората в Хонконг", каза Помпео.

Той добави, че също така ще "проучи ограниченията срещу Хонконгския офис за икономика и търговия в САЩ и ще предприеме допълнителни незабавни действия срещу длъжностни лица, които са подкопали демократичните процеси в Хонконг".

Масови арести на продемократични политици и активисти в Хонконг

Масови арести на продемократични политици и активисти в Хонконг

Безпрецедентните акции шокираха полуавтономния град