Съединените щати са поели ангажимент да гарантират мира в Украйна и считат за разумно да предоставят военна помощ на Киев. Това обяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, изказвайки се в Берлин във фондация "Кербер". На уебсайта на фонда е публикуван видеозапис на речта.

На въпрос колко САЩ са ангажирани да гарантират мира и стабилността в Украйна без предпоставки, Помпео отговори: "Много ангажирани." 

$200 млн. военна помощ за Украйна от САЩ

$200 млн. военна помощ за Украйна от САЩ

Пентагонът ще обучава и армията на Киев

"Това е проект, по който работим - каза той. - Спомням си, че когато бях на конференцията по сигурността в Мюнхен, докато все още бях конгресмен от Канзас, темата за осигуряване на отбранителни системи на Украйна беше повдигната активно. Това беше през 2015 г. или 2016 г.", отбеляза Майк Помпео.

САЩ дават $350 млн. като военна помощ за Украйна

САЩ дават $350 млн. като военна помощ за Украйна

Финансовата инжекция ще се използва от Киев

"Германия смята това за лоша идея. Президентът Барак Обама счита това за лоша идея, заяви държавният секретар." Американският президент Доналд Тръмп е предоставил оръжие на Украйна два или три пъти, за да може тя да се защити срещу руската агресия в Донбас", припомни промяната в политиката на Белия дом държавният секретар.

"Гордеем се с това. Вярваме, че има смисъл за свободата, Европа, мира и суверенитета на Украйна", каза Майк Помпео.